Borduren Borduur techniek

Help! Ik heb de kleuren van de kruissteek patroon niet op voorraad

Ik denk dat zowel beginners als de meer ervaren kruissteek liefhebber dit weleens mee maakt; je hebt 1 van de benodigde kleuren van de kruissteek patroon niet in huis. Soms is het zelfs reden genoeg om helemaal niet te beginnen aan de patroon. Ik heb hier al eerder geschreven over hoe je de kleuren van de huid en haar kunt veranderen. Maar ik heb ook een trucje voor het vinden van een alternatief voor de kleuren in je kruissteek patroon wanneer je bepaalde borduurgaren niet thuis hebt liggen.

Obstakels in het kruissteken

Ik werk vaak aan kruissteek projecten waar veel kleuren in zitten verwerkt. Momenteel werk ik bijvoorbeeld aan een patroon waar 45 kleuren in zitten verwerkt. Dat ziet er momenteel zo uit:

Bezig met een kruis steek patroon met 45 kleuren

Hoewel ik al een behoorlijk voorraad aan borduurgaren heb verzameld, komt het regelmatig voor dat ik bepaalde kleuren niet in huis heb. Als het nou net een kleur is wat niet zoveel wordt gebruikt in de patroon, dan vind ik het zelf soms makkelijker om er een alternatieve kleur voor te kiezen in plaats van een nieuwe borduur mouline te kopen. Dit vind ik vooral makkelijker omdat het tijd bespaart.

Alternatieven vinden voor de kleuren die je niet hebt

Tot nog ongeveer een jaar geleden, ging ik wanneer ik weer een kleur miste dan zelf kijken in mijn voorraad om zo te proberen te bepalen welke kleur ik het beste kon gebruiken als alternatief. Maar dit is niet altijd even gemakkelijk, omdat je het vaak moet combineren met zoveel verschillende kleuren. Dus begon ik een zoektocht online door bijvoorbeeld naar een overzicht van alle DMC kleuren (het merk van de borduurgaren) te zoeken. Hoewel de zoekresultaten hiervan mij al iets meer op weg hielpen, was het toch niet helemaal een oplossing.

Handige website om het snel op te zoeken

Uiteindelijk ging ik zoeken op de term ‘DMC Color Alternatives’. Het eerste resultaat was gelijk een hit! Namelijk de DMC Color Substitute Chart. Als je zoekt naar het nummer van de kleur dat je eigenlijk nodig hebt, geeft het 5 alternatieven. Soms heb ik zelfs die alternatieven niet in huis. Maar dan ga ik verder zoeken op 1 van de alternatieven die de Substitute Chart aan geeft totdat ik een kleur vind dat ik wel heb.

Ik ben heel benieuwd naar wat jullie normaal doen als jullie niet de kleuren van een patroon thuis hebben liggen? Laat het met weten in de comments hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *